Einstand. – Bánkitó Képzőművészeti Fesztivál

Az elmúlt években a Bánkitó szerves részévé vált a képzőművészet is. Az idei hívószóhoz igazodva a korrupció kérdésével foglalkozó projektek, művek jelennek majd meg a fesztivál különböző pontjain. Célunk, hogy a mindenkit érintő társadalmi kérdésekről minél szélesebb körben, minél izgalmasabb módon, különböző nézőpontok és vélemények ütköztetésével tudjunk beszélni. Idén először a képzőművészeti jelenlét hangsúlyozása érdekében a fesztivál ezen része önálló címet is kapott, amely nem más, mint a mindenki számára ismerős Einstand. Ez az egy szó magába foglalja a mai Magyarországon való létezés lényegét, ahol egy nagyon szűk elit kerül csak olyan pozícióba, amelynek segítségével nagyobb az esélyük az élet különböző területein való boldogulásra, mint az ország többi – papíron ugyanolyan jogokkal rendelkező – állampolgárának. Az ország 99%-a bármikor kerülhet olyan helyzetbe, mint Molnár Ferenc regényében a kisfiúk, akiktől elvették az üveggolyóikat. A cím nem közvetlen módon kapcsolódik az elkészült projektekhez, de egy értelmezési keretet ad a nézőknek: a hatalom arra törekszik, hogy megnehezítse az állampolgárok életét és ellehetetlenítse azokat, akik segítenek a rászorulóknak.

 

A tavalyihoz hasonlóan az idei képzőművészeti rész is három szekcióból áll össze:

  • Felkért művészek
  • Fiatal Írók Szövetsége és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagjainak közös projektje
  • Open call győztesek

Kurátor: Don Tamás
Kurátor asszisztens: Feigl Fruzsi


 

Az első csoportba a kurátor által felkért kortárs képzőművészek tartoznak, legtöbbjük munkásságában visszatérő elem a társadalmi vagy politikai téma.   

Dobokay Máté feat. Don Tamás
Egészségünkre!  

Ezzel a projekttel tulajdonképpen mi is a korrupció gyanújába keveredhetnénk…
Lemodelleztük a korrupció működési mechanizmusát, ennek köszönhetően elfogyasztottuk életünk legjobb steakjét. Köszi Bánkitó!   

Hol?: Polgármesteri Hivatal Színházterme


Gróf Ferenc
Fürge[1] szék[2]

„Könnyebb a világ végét elképzelni, mint a kapitalizmusét.”

Mark Fisher

Szuzuki Oszamu, a Suzuki Motor Corporation elnöke szinte az összes 1990 óta megválasztott miniszterelnökkel fotóztatta már magát. Állnak egymás mellett, kezet fognak, futószalagról levezetik a járművet. A volánnál mindig a politikus ül, mellette az üzletember. Az egymás mögé állított Suzuki gépkocsik által hordozott szék az elmúlt évtizedek kapitalista (ir)realizmusának efemer emlékműve.

[1] swift, melléknév, proto-germán eredetű szó (swip-), gyorsan mozgó, sebesen haladó.
[2] sedan, főnév, a dél-itáliai eredetű sede (szék) kifejezésből, jelentése hordszék, gyaloghintó.

Hol?: Kemping bejáratánál


KissPál Szabolcs
Őrizetlen civil pénz

1956-ban a Magyar Írók Szövetsége szervezte meg az Őrizetlen pénz című köztéri akciót, amelynek ötletét több történeti visszaemlékezés Erdély Miklós képzőművésznek tulajdonítja. Ennek során 5 darab nyitott, őrizetlen katonai láda került kihelyezésre Budapest közterein, a következő szöveggel:

„Forradalmunk tisztasága megengedi,
hogy így gyűjtsünk mártírjaink családjának.”

A fesztivál alatt, ennek újrajátszásaként egy hasonló láda kerül kihelyezésre Bánkon a következő felirattal:

„A civil mozgalom tisztasága megengedi,
hogy így gyűjtsünk támogatást tevékenységük folytatásához.”

Az összegyűlt pénz a fesztivál utolsó napján a jelen levő civil szervezetek képviselőinek konszenzusos, publikus döntése alapján kerül szétosztásra.

Hol?: Tribün előtt


Lima Victor
53.163.000

53.163.000. Ennyi a 2017-es Bánkitó Fesztivál költségvetése, tessék vele fotózkodni, ismerkedni! Nem kevés. Emberi léptéket nyer egy akkora pénzösszeg, amit a legtöbben sohasem fogunk testközelből megtapasztalni, pláne nem elkölteni. Magyarország idei költségvetésének kiadási főösszege 18541,282 milliárd forint. Ez 348763-szor több, mint a fesztiválé. Akinek van hozzá türelme, el tud merülni a hozzáférhető adathalmazban, mert az ördög a részletekben rejlik. Ez átláthatóság? Inkább csak láthatóság. A fesztivál értünk van, viszont az ország a miénk.

Hol?: Tópart


Monory Ráhel
Az üzenet maga a médium

Ez az installáció nem kritika, hanem egy kritikai platform, ami véleménynyilvánításra invitál. Teszi ezt a fesztivál végeztével a Parlamentbe postázott képeslapok formájában, amelyek képes felén az idei év civil ellenállásának dokumentációjából látható egy gyűjtés. A munka egyrészt a kormány üzengetős propagandájára válaszolva kérdőjelezi meg a kollektív üzenés kérdését, másrészt, közösségi térként nyitott emlékműve a polgári oppozíciónak, amely emlékmű további együttműködésekre, közös gondolkozásra, szemben-/kiállásra hív fel.

Hol?: Focipálya


Teleport Galéria feat. Leitner Levente
VIP

Szuper exkluzív VIP élmény 30 négyzetméteren, ütős extrákkal! Bejutás csak bennfenteseknek! Ha igazán különleges vagy, nem kérdés, megvan a helyed! Perzselő zenék, luxus és minőség!

Hol?: Focipálya


Tóth Balázs Máté
Korrum Pali és Kenőpénz Jancsi

A két karakter a magyar társadalomban uralkodó korrupció megtestesítője. A mindennapjaink részévé váló fogalom szülte őket, céljuk, hogy segítsék társadalmunkat a korrupció “helyes” ösvényére. Korrum Pali szerepe, hogy különböző példákon keresztül segítse Jancsit az érvényesülésben. Kettejük  feladata, hogy ezen példák felhasználásával mutassák be, miért is és hogyan érdemes korruptnak lenni manapság.

A kabalák megjelenésükben „aranyosak, kedvesek”, ezáltal reflektálva a problémára, amellyel a társadalmunk küzd. A figuráknak létezniük sem szabadna, ők mégis vidáman járnak-kelnek a fesztivál területén.

Hol?: Mindenhol


TASZ+Thury Lili
ITT IS, OTT IS ÉLET avagy az előjogok nyomában

 

Fogyatékossággal élő emberek tízezrei élik a társadalom számára láthatatlan életüket: otthonukba szorulva vagy tömegintézetekben. Sokan közülük úgy érzik, hogy az élet odakint, tőlük függetlenül zajlik. De ha az élet máshol van, mi történik a falak között? A Társaság a Szabadságjogokért és Thury Lili vizuális művész által kifejlesztett interaktív játék során fogyatékossággal élő karakterek bőrébe bújva szerezhetsz tapasztalatot egy másik életről – ami persze sok mindent elárul a sajátodról is. A játékot követően közös tapasztalatcserére hívjuk a résztvevőket, amelyet egy később megjelenő kiadványban dolgoznánk fel.

Hol?: TASZ sátor


A következő részben található az a hat alkotás, amely a Fiatal Írók Szövetsége által a korrupció témakörében kiírt nyílt irodalmi pályázaton nyert. A pályaműveket a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület hat tagja jeleníti meg különböző médiumokon keresztül.

Ádám Anna & Reichenbach József
Mennyit ér?

A helyszínen háromszáz darab húszforintost hozunk forgalomba, amelyek egyik oldalára Reichenbach József “Mondd, mennyit ér” című versének sorait ragasztjuk. A meghekkelt fizetőeszköz monetáris tranzakciókon keresztül kérdez rá a pénz és az érték fogalmaira egy elfogadott és gyakorlott politikai rendszer perspektívájából.

Hol?: A fesztivál egész területén


Demeter Dávid & Mécs Anna
Kodály Fitnesz zine

Korrumpálódj, legyen az nemzetellenes vagy épp a nemzetért elkövetett! Ne adózz, feküdj le, fúrj ki! Mécs Anna Kodály Fitnesz című novelláját Demeter Dávid képzőművész gondolta tovább. Az irodalom és a valóság összefonódásából születő zine kiadványhoz egy kis kenőpénzért azonnal hozzájuthatsz itt a Bánkitó Fesztiválon!

Magyarország jelenlegi társadalmi és politikai helyzete megkívánja, hogy felelősen gondolkodó alkotóként az így befolyt összeget visszacsatornázzuk a civil szférába, így teljes egészében felajánljuk a Transparency International Magyarország számára, hogy segítsük korrupcióellenes munkájukat.

Hol?: A fesztivál egész területén


Gutema Dávid & Bajnai Zsolt
Human error

Gutema Dávid egy személyes hangvételű, firkákkal teli kisfüzettel reflektál Bajnai Zsolt Korrupcióterápia című szövegére, amely az államon kívül eső, mindennapi korrupciós esetekről szól.

A rajzi reflexiókat kiegészítve megjegyzéseket fűz a szöveghez, amelyekben kifejezi, milyen formában, kondícióban és rendszerben jogos egymást versenyen kívül, saját eszközökkel előnyben részesíteni. “Az intézményeink nagy része hierarchikus, ami önmagában jelenti azt, hogy valaki visszaélhet a pozíciójával.” (Gutema Dávid, részlet a kisfüzetből).

Hol?: A fesztivál egész területén


Kovács Kristóf & Magai Miklós
Egyenlő értékek

A videóinstalláció Mágai Miklós azonos című novelláján alapul. A novella története egy boltban játszódik, ahol egy öregúr meg szeretne vásárolni egy kis szobrot, azonban a boltban nem tud pénzzel fizetni, kizárólag azonos értékű tárgyakkal. A hosszan kimerevített képek és a narrátor elbeszéléséből összeállított videó egy helyspecifikus installáció keretében, a bánki környezetben kerül bemutatásra a fesztivál ideje alatt.

Hol?: Bakterház


Rudas Klára & Gubis Éva
Lélekvesztő

A Néni, az Orvos, az Ördög, a Beteg és a Feleség. A szereplőkben nincs sok közös, csupán egy tárgy. Egy üveg Becherovka, amely azonban mélységes örvények felé sodorja őket… Vajon te meg tudod menteni a lelküket? Evezz a tó közepére és játssz! De vigyázz, ha beszálltál, nem könnyű kiszállni!

A csónakban egy olyan társasjátékkal találkozhatsz, amelynek szabályait Gubis Éva novellájának elképzelt világa szabja meg…

 


Simon Zsuzsanna & Huszthy Zita
Az eset már több napja történt, a tettesek még mindig ismeretlenek

“Szerintem a vadásznak van igaza. Egy kutya ne szaladgáljon így el a gazdája mellől. Honnan veszi bárki is, hogy az a kutya nem egy hosszabb szőrű, vöröses állat volt, ami megbújt egy bokorban?

Te hogy fizetnél meg azért, mert lelőttél egy kutyát? Ha neked is volt kutyád gyerekkorodban? Ha neked is lenne kutyád? Ha pásztor lennél és lenne pásztorkutyád? Ha sintér lennél? És ha vadász lennél? Vagy befolyásos politikus?

Huszthy Zita író és Simon Zsuzsanna képzőművész közös projektje. Keresd a  kutyán a jelet és kérdezd meg mit jelent!”

Hol?: A fesztivál egész területén


A Bánkitó kezdetektől fogva fontosnak tartja, hogy aktívan bevonja a fesztiválozókat a programok megvalósításába, ennek a tradíciónak a folytatásaként idén is kiírásra került az Open Call pályázat.

Balogh Boglárka és Kovács Kristóf
VERSUS

A VERSUS installáció a Bánkitó vs. Korrupció ellentétre keres valódi választ. Alternatív szavazásra kínál lehetőséget a fesztiválozó közönség számára. A kérdés adott: a Bánkitó vagy a Korrupció mellett tesszük le a voksunkat?

Hol?: Focipálya és tópart


Fehér Zsanett és Nagy Krisztina
Bánk bánja terv

Az itthoni korrupciós ügyek hétköznapi előfordulását szimbolizáló különböző tervek és programok mintájára létrehoztuk a Bánk bánja-tervet. E terv támogatásával létrejött projekteket táblákkal jelöltük meg, amelyeken a pályázatra szánt keretösszeg, valamint a látványterv is látható. Olyan nagyszabású fejlesztéseket sikerült ezáltal létrehozni, melyek a Bánk bánja-terv támogatása nélkül nem jöhettek volna létre. A fesztiválozók így már a megújult buszpályaudvaron bonyolíthatják le utazásaikat, és megszállhatnak szállodáinkban, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az így telepített Bánk-tengerre.

Hol?: Buszmegálló, tó, kemping bejáratánál lévő faház, fa híd a tó és a parkoló között


Kicsiny Martha
Az ország almája

Adott egy posztamens, rajta egy szöveg és egy vitrin, amelyben egy kivájt belű alma rohad. A szöveg egy szatíra, amely bizonyos intézkedések abszurditását hangsúlyozza ki. Ez egy gyümölcs allegória, amiben felhasználom a magyarság groteszk szimbólumává érett narancsot, amelynek asszociációs köre A tanú után a Fidesz emblémájának köszönhetően tovább bővült. A szöveg jól funkcionáló és a társadalom számára szükséges intézményeket felszámoló intézkedésekre mutat rá. A döntéshozók a közemberrel szemben kirekesztőek; a tervek szerint szükségtelen és kifizethetetlen létesítményekké alakítatnák át ezeket. Viszont a bezárások óta semmire sem használták fel az elhagyott épületeket, csupán tovább málladoznak.

Hol?: Stég


Labor Galéria
Kunst Küche

Az idén 10 éves fennállását ünneplő Labor Galéria részét képező Kunst Küche unikális tere, a 2007-es indulás óta, a szakmai programunkkal szerves egységet alkotva látja el hiánypótló funkcióját. A Kunst Küche Magyarország egyik leginnovatívabb kortársművészeti tere, katalizátora a legfrissebb művészeti diskurzusoknak, illetve a hazai művészeti szcéna szakmai párbeszédének helyet biztosítva  folyamatosan törekszik a pályakezdő művészek láthatóvá tételére. A K.Küche a  2017-es  jubileumi évben új szolgáltatással áll elő. Projekttérré magasztosulva, a nyílt pályázati rendszerben működő, nonprofit kiállítóterünk mellett, óradíjas finanszírozási struktúrában folytatja tovább működését.

Hol?: Tópart


Novák M. Anna, Novák Zsófia, Novák Gergely, Terjeki Levente
All U Can Eat

Svédasztalos önkiszolgáló pop-up hivatal lepihenéshez, beszélgetésekhez és anti-korrumpálódáshoz.

Helyezkedj kényelembe egy jól ismert helyszínen, egy túl jól ismert felállásban, és tömd te is ki a zsebeidet annyi pénzzel, amennyit nem szégyellsz.Légy cégvezető, politikus vagy más befolyásos személy-  ne tartsd meg, amit innen elviszel, csak olvasd el és add tovább!de amit innen elviszel, ne tartsd meg csak magadnak, olvasd és add tovább.

Installációnk a megvesztegetés üvegszobáját megjelenítve egy olyan interaktív teret kínál, ahol a valuta épp az, amit a korrupció ellenszereként látni szeretnénk:tudás, tudatosság, aktivizmus és művészet.

Hol?: A tópartot és a kempinget összekötő út mellett


Szabados László & Tóth Katalin
Unfair play

Szimbolikus fejlesztő játék, 3 éves kortól ajánlott. Nem célja visszahozni az egyensúlyt az erőbe, de interaktív módon reflektál a korrupciós ügyekre jellemző egyensúlytalanságra. Nem tartalmaz ízfokozót, de mesterséges színezéket igen. Made in Hungary!

Hol?: Kisrét