A Bánkitó Fesztivál 2017-ben július 12-től 15-ig tart majd, még mindig BánkonMint minden évben, így idén is a progresszió mutatja az utat a a Bánkitó programfüzeteihez. Megkavarjuk kicsit a nappalokat az éjszakákkal, hihetletlenül izgalmas együttműködésekre számítunk a színházi-civil_kult és zenei szervezőcsapatok között.

A Bánkitón idén is egy olyan fontos társadalmi probléma fogja majd össze a fesztivál összes programját, ami mellett nem lehet már csak úgy elbuliznia senkinek. 2017-ben ez a korrupció, és azok a dolgok, amik azt lehetővé teszik.

Most sem szeretnénk majd passzívak, puszta megfigyelők maradni. A korrupció, a mutyi mindenki szerint gáz, pártoktól függetlenül. Minden megjelenésünk egyértelműen fog üzenni: NEM OKÉ. Nem oké, hogy minden kapu alatt van egy kiskapu. Nem oké, hogy helikopterek meg budai villák tűnnek el és jelennek meg újra. Nem oké, hogy “köztünk marad” és nem igaz, hogy mindenki jól jár, mert senki nem jár jól. Civilek, képzőművészek, színészek és zenészek együtt fogják ezt elmondani, megjeleníteni és legfőképp kiadni magukból.

Fontos számunkra, hogy a Bánkitó olyan fesztivál maradjon, ami az elérését minden évben egy jó ügy érdekébe állítja. Üres szlogenek és támogatói logók helyett most is egy olyan témára hívjuk fel a figyelmet, ami nemcsak a saját életünk, de az egész ország életét megnehezíti.

Ehhez persze elengedhetetlen az a tudatos, elkötelezett közösség, ami évről évre teltházat csinál Bánkon és ezzel lehetővé teszi, hogy Magyarország legkülönlegesebb független butikfesztiválja 2017-ben is nagyot ugorjon – a tóba.


* Zenei programok *

Progresszív, kortárs, folyamatosan megújuló. Ezekkel a szavakkal lehetne összefoglalni a Bánkitó zenei programját. A bevett formulán idén sem változtatunk sokat, a merítés viszont nagyobb lesz, hisz külföldi fellépőkkel is erősítünk majd. A célunk az, hogy összehozzuk a környék produkcióit és megmutassuk az európai zenei színtér legfrissebb és legizgalmasabb bandáit. A Bánkitón idén meghallgathatod, mit hallgatnak majd a többiek jövőre.

*

* Civil_kult *

A civil-kulturális programok mindig egy fontos, aktuális és nemegyszer rizikós témát piszkálnak meg. Tavaly, a migrációs válság közepén ez a határ fogalma volt, 2017-ben pedig a korrupció lesz a középpontban. A programok koncentráltabbak és tartalmasabbak lesznek, a szervezetek interaktívan, a közönséggel és a többi meghívott zenésszel és művésszel együtt fognak üzenni, hogy ‘KORRUPCIÓ = NEM OKÉ’.

*

* Színház *

A Bánkitó független, komoly színházi szemleként szeretné bemutatni azokat a kortárs, hazai darabokat, amik mondanak valamit rólunk, a körülöttünk lévőkről és a társadalomról. Azokat a darabokat, amiket mindenkinek látnia kell, amik még sokáig az emberrel maradnak az előadás után. Tavaly hatalmas sikerrel futott a színházi sátor, egymást követték a teltházas előadások.

*

* Képzőművészeti Fesztivál *

Egy kortárs képzőművészeti kiállítás 80 ezer négyzetméteren. Nehéz olyan teret létrehozni, ahol az alkotók, a művek, az üzenet és a befogadók egy időben, egy helyen léteznek és több ezer ember nyitott erre. A Bánkitó egy ilyen hely. Hazánk legizgalmasabb kortárs alkotói is a korrupciót fogják célba venni a fesztiválon.

*

* Nonprofit Fesztivál *

A Bánkitó nem csak szórakoztatás. Társadalmi vállalkozásként tekintünk a fesztiválra, amivel minden évben egy fontos üzenetet szeretnénk átadni, a közbeszéd részévé tenni. Számos hazai civil szervezetnek nyújtunk megjelenési lehetőséget, így több ezer ember ismerhet meg olyan ügyeket, amik mellé tudatos állampolgárként érdemes odaállni. A 20 fős stáb mellett hatalmas szerepet kapnak az önkénteseink, akik nélkül nem jöhetne létre a Bánkitó ilyen formában.

*

* Tudatos Kommunikáció *

A Bánkitó látogatói olyan tudatos és támogató közösség, amely lehetővé teszi, hogy ne az unalmas marketingdumát nyomjuk. Ehelyett a fesztivál előtti időszakban is azokról a témákról beszélhetünk, amelyek mellett ma Magyarországon senkinek sem szabadna elmennie szó nélkül. Így pedig a fesztivál látogatói bázisánál jóval szélesebb réteg kerülhet szembe az üzenetünkkel.

*

* Zsidó Kultúra *

A fesztivált szervező MAROM egyesület a 2000-es évek elején indult, a zsidó hagyományok és kultúra újraértelmezése céljából. Ebből fakadóan, és ezzel szoros összefüggésben a kezdetektől fontos volt számunkra a demokratikus értékek képviselete úgy, mint a társadalmi ügyekben való aktív civil részvétel ,vagy a másság értékként való elismerése. A Bánkitó volt az első olyan kezdeményezésünk, ahol egy elnyomott kisebbség ügyét,  a cigányság problémáját állítottuk középpontba 2007-ben. A Bánkitó szervezőiként máig kitartunk kezdeti értékeink mellett: így programjaink szerves részét képezi a progresszív zsidó kultúra bemutatása a grass-roots civil aktivizmus és a progresszív kultúra bemutatása mellett.